Vad är Tricking (TR)?

Tricking, även kallat Martial art tricks är en undergroundsport där man mixar element från kampsport, gymnastik, akrobatik och breakdance till en serie av rörelser. Varje utövare formar sin egen stil av flips, twists, kicks och combos och utrycker sig på ett kreativt och estetiskt sätt.

Tricking ska inte förväxlas med parkour/freerunning. En del förvirring har dock skapats för allmänheten, då en del utövare tolkar, mixar och/eller döper sina filmer utifrån populära sökord.

Dagens tricking

Även om tricking har lånat in rörelser från kampsport och gymnastik så har dagens trickare utvecklat egna unika rörelser.

Trickare är i dag ganska eniga om vad tricking är, mycket tack vare att det finns en konkret beskrivning i The Tricking Bible som dök upp under ett tidigare skede av trickingens utveckling. Den skrevs av en av trickingens pionjärer Sean ”Sesshoumaru” Ellis.

De flesta trickare är digital natives, så stor aktivitet på nätet är en självklarhet. Det finns därför en rad olika forums att posta videos och diskutera. Sweden Tricking Club på Facebook är ett av dessa.

Tävling

Tävlingar är en naturlig del av tricking men fortfarande under utveckling. Dock växer fler nationella och internationella tävlingar fram. I Sverige arrangerades det första inofficiella SM 16 augusti 2013, men det har funnits tävlingar innan det också.

I en tävling battlar man mot varandra antingen ensam eller i lag. Man turas om att visa upp sina skills och sen avgörs heatet. En person/lag går vidare från varje heat genom domarnas eller publikens röster. Bedömningen skiljer sig från tävling till tävling.

Tävlingarna handlar mer om gemenskap än utslagning där bara den bästa lyfts fram. Alla medverkande i en tävling får stor cred då alla bidrar till att skapa en bra battle.

Kultur

Träningen bygger på gemenskap och man lär sig av varandra. Man får och ger tips och oftast koncentrerar en trickare sin träning på det man tycker är roligast. Men som nämnts tidigare så finns det en röd tråd som håller ihop tricking och som man följer mer eller mindre för att kunna bygga combos/rörelsemönster.

De flesta utövare är unga och har börjat utöva sporten genom att lära av andra utövare. Träningen bygger på att man lär ut grunderna och en av de avancerade rörelserna. Ju längre man kommer desto mer eget ansvar får man för sin träning och istället för en tränare och elevrelation börjar man träna tillsammans på lika villkor.

Trickare träffar gärna andra trickare från hela landet. En träff, som oftast kallas en gathering, innehåller ofta battles.

Historia

Tricking är en relativt ny sport. Rötterna finns i karatens freestyle tävlingsformer (även liknande kampsporter, till exempel Taekwondo) där man utgick från klassiska katan och mixade in en mer extrem form (ett exempel är Jean Frenette). Precision och perfekt teknik var en viktig del av tävlingsformen och domare satte poäng på utförandet. Under 90-talet utvecklade Mike Chet en ny form under namnet Extreme martial arts som förkortades XMA. Den nya tävlingsformen XMA var mer akrobatisk och mer extrem. En del av de som la grunden för det som sen blev tricking, Steve Tarada, Mat Emig, Chris Devera och andra, var mer intresserade av den extrema delen. De tyckte att XMA var för strikt och traditionell. En ny fristil utvecklades som inte byggde på regler om perfekt teknik och inte heller hade begränsningar av vad man fick göra. Stilen fick namnet Martial art tricks. Inte långt efter detta fick den nya grenen namnet Tricking.

Tricking blev en spontansport där man tränade på gräsmattan och inspirerades av andra. Communitys som Bilang, Tricks Tutorials och Club 540 bildades där utövare kunde lägga upp sina samplers, diskutera och få hjälp med teknik och att hitta andra trickare att träna med. Nya tricks utvecklades och sporten började få en tydlig egen form.